Folytatódik a pozitív tendencia az autovadasz.eu weboldalra bejelentett ellopott gépjárművek számának a csökkenésében.Igaz az oldal nézettsége is csökkent a 2015-ös évhez viszonyítva, ugyanakkor jelentősen nőtt az AUTÓVADÁSZ – A LOPOTT AUTÓK ADATBÁZISA nevű facebook oldalunk nézettsége . Sokkal többen látnak egy-egy bejelentést és osztanak meg, mint mondjuk két évvel ezelőtt.

A 2016-os évben pontosan 400 bejelentés érkezett az autovadasz.eu weboldalra. Ebben az évben a weboldalunk, a közösségi oldalunk, a letölthető ingyenes alkalmazásunk az azokat használó lakosság segítségével 24 lopott, illetve körözött gépjármű került elő. Az autóvadászok munkájának köszönhetően 15 lopott autó lett meg. Ha egy-egy megtalált lopott autó értékét csak 500 000 forinttal számoljuk, akkor 19 500 000 forintnyi vagyon került elő. Ez természetesen egy nagyon szerény alábecsülése a valós megtalált értéknek, de így is egy szép summa.

Az autovadasz.eu weboldalra érkezett bejelentések statisztikáit megtekintve ebben az évben is meglepetésekben volt részünk.

Márkák tekintetében meglepő a Ford élre törése és szintén elgondolkodtató, hogy az évekig hátul kullogó BMW felkerült a Toyota és a Renault mellé a harmadik helyre. Utóbbi két márka sajnos minden évben dobogós helyen szerepel a lopási listáinkon.

A képekre kattintva a statisztika nagyobb méretben is megtekinthető.

A Ford esetében az élvonalba kerülést az ellopott Focusok száma jelentette, míg a BMW esetében az 1-es és a 3-as szériából kaptunk több bejelentést.

A Wolksvagen a második helyet a széles termékpalettájának köszönheti. Például a típusok szerinti felsorolásban már sokkal hátrább álnak a WV típusai, mint mondjuk a Ford Focus, a Renault Megane vagy a Suzuki Swift.

A pozitív ámde meglepő eredményeket produkáló statisztika szerint ebben az évben nem a XI. kerületből érkezett a legtöbb autólopási bejelentés, hanem a XIV. kerület került az első helyre. Igaz csak két autó eltűnésével jelentettek többet be, mint a XI. kerületből viszont mindkét kerület bejelentési aránya jelentősen magasabb a többi kerületéhez képest.

A statisztika elkészítésében és a weboldal működtetésében, ebben az évben is köszönetemet szeretném kifejezni Takács Szilviának és Varga Árpádnak. Segítségük nélkülözhetetlen az AUTOVADASZ.EU – A LOPOTT AUTÓK ADATBÁZISA életében.

Vezda László