A statisztika az AUTOVADASZ.EU weboldalra 2010. május 1. és 2014. június 30. között beérkezett 2924 bejelentés alapján készült.

Az adatok semmiféleképpen nem tekinthetőek hivatalosnak!

A statisztikában gépjármű márkák és típusok szerint az első 20-at vettük alapul. Ez a felsorolás nem is okozott nagy gondot, ugyanakkor a színek esetében már eléggé nehéz dolgunk volt, mivel nagyon gazdag az a színpaletta, amelyet a járműgyártók használnak. Esetenként csak apró tónus eltérések vannak. Ezért az ezüstszíneket is a metálszürke színek csoportjába vettük.


Kattintson a képre a nagyításért!

A kék színek is megizzasztottak minket. Néhány példa a kínálatból: windows-kék, éjkék, diplomata-kék, Adria-kék, áfonyakék amely gyümölcsnek a színéből van áfonyavörös is. Számunkra csúcspontot a viagrakék szín jelentette. Mi sem hittünk a szemünkek, de néhány ilyen színű autót is elloptak az évek során. Az acélkék inkább az ezüstszíneket gazdagítja, ezért azt nem emeltük be a kék színek közé. A királykék színt is meghagytuk önállónak, hiszen az a kékek KIRÁLYA... Az autovadasz.eu statisztikáinak a készítőti közösen megegyeztek abban, hogy színek szerinti statisztikát egy jó darabig nem adnak újra ki, ezzel is megkímélve az idegrendszerüket.

Talán az előbbi mondatokból is leszűrhető, hogy néha már mennyire fáradtak voltunk akkor, mikor részletesen kellett a színekkel bíbelődnünk. Ezért is sorolunk fel csak 13-at.

Nem véletlen, hogy a metálszürke illetve az ezüstmetál színű gépjárművek a legközkedveltebbek a tolvajok körében, hiszen a kis és középkategóriás gépjárművek tulajdonosai itthon nagy előszeretettel választják ezeket a színeket.

Sajnos sem az első sem a második generációs Suzuki Swift tulajdonosokat sem tudjuk megvigasztalni azzal, hogy például a második generációhoz tartozó swifteket jobban lopják. Mindkettő ugyanannyira közkedvelt a tolvajok körében az AUTOVADASZ.EU adatai szerint. Az első generációról elmondható, hogy itt főként a kívülről is jó állapotú kocsikat lopják, ezekben ugyanis valószínűleg sokkal több használható, jó állapotú alkatrész van.

Általános tapasztalatunk, hogy a bejelentett a lopott gépjárművek csak kis hányada rendelkezik utólagosan beszerelt gépjármű védelmi rendszerrel, és még elkeserítőbb azoknak az ellopott autóknak a száma amelyek rendelkeztek CASCO biztosítással.

2010 óta csak kevés autótulajdonos fejében alakult át az a közhiedelem, hogy a nagy értékű autókat lopják el a tolvajok, pedig a kocsikat már egy jó ideje főként azért lopják el, hogy alkatrészként értékesíthessék őket. A nagyon olcsó javíttatásokra pedig pont a kis és középkategóriás járművek tulajdonosai tartanak igényt.

Az ellopott alkatrészek egy részét tapasztalatunk szerint az orgazdák nem itthon értékesítik a feketepiacon, hanem kelet-európai, balkáni, közel-keleti orszàgokban és a volt Szovjetúnió utódállamainak a területén.

A négy év alatt sok olyan öreg, főként kisbusz és haszongépjármű ellopásáról is kaptunk bejelentést, amely bejelentések még minket is megleptek. Kiemelten veszélyeztetettek a VW Transporter T3 és T4, a Toyota Hiace és a Mazda E2200-as típusok.

Nyáron kevesebb autólopást regisztrálunk, ugyanakkor ilyenkor jóval több az úgynevezett strandlopás, ugyanis még ma is sokan meg vannak győződve arról, hogy a törölköző alá elhelyezett értékek biztonságban vannak. Egy-egy táska ellopásakor a tolvajok bónuszként az autót is viszik.

Az autólopások csúcsidőszaka tapasztalatunk szerint szeptember végétől karácsonyig és február elejétől június közepéig tart.

Sok jármű kulcsát besurranásos és betöréses lopás során szerzik meg a tolvajok. Ezen bűncselekmények áldozatai főként a felsőkategóriás illetve a felső-középkategóriás járművek tulajdonosai.

Vezda László – AUTOVADASZ.EU